חרדה היא תחושת פחד, ופחד – כידוע – הוא תחושה טבעית ונפוצה בקרב כל יצור חי. ההבדל בינה לבין חרדה כרונית הדורשת טיפול, הוא בתדירות בה היא מופיעה ובסיבה. אדם יכול לחוש חרדה בזמן המתנה לראיון עבודה או למבחן חשוב, וזה יכול לבוא לידי ביטוי בדופק מהיר, הזעה, כאבי בטן וגם כאבי ראש. במקרים רבים – אלו הם תסמינים "חיוביים" לכך שהמערכת מתפקדת כשורה. אלא שאדם הסובל מחרדה – יפתח תסמיני חרדה גם ללא כל סיבה. כשהחרדה מופיעה לעיתים קרובות וללא כל סיבה שניתן להצביע עליה, ואף במצבי רוגע – זה ללא ספק פוגע באיכות החיים ודורש טיפול.
ממה נגרמת החרדה?
אדם הסובל מחרדה כרונית לא בהכרח ימצא את המקור לכך. לעיתים החרדה משולבת עם דיכאון, לעיתים מופיעה לאחר חוויית טראומה שניתן להצביע עליה, ובמקרים רבים אחרים – "סתם כך" באמצע החיים. אחוז הסובלים מחרדה כרונית ומטופלים, בין אם באמצעות טיפול תרופתי ובין אם בטיפול פסיכותרפי – גבוה מאוד. אחוז האנשים הסובלים מחרדה ואינם מטופלים כלל – גבוה אף יותר. הבשורה הטובה היא שהתקפי חרדה הם לא גזירת גורל, וניתן לטפל בהם באמצעים שונים ובראשם טיפול תרופתי.
מהם התסמינים לחרדה כרונית?
התסמינים לחרדה כרונית הם דאגה מתמשכת ומחשבות טורדניות, מתח בשרירים, הפרעות בשינה (קושי בהרדמות, התעוררות מספר פעמים באמצע הלילה), השתנה תכופה, אי-שקט. בזמן התקף חרדה, ניתן לחוש במגוון של תסמינים המלווים את האדם משך מספר דקות עד שעות – קצב לב מהיר או לא סדיר, קוצר נשימה, בחילות וסחרחורות ועצבנות. מובן שתסמינים אלה, גם אם הם פחותים בחומרתם – לא מאפשרים לאדם להמשיך בפעילותו השגרתית. אדם הסובל מהתקף חרדה במהלך יום העבודה, בלימודים או בזמן טיפול בהתקף חרדה אצל ילדים – ימצא את עצמו מותש וחסר יכולת לשלוט בסיטואציה.
מתי יש צורך בטיפול תרופתי?
יש מי שמעדיף לנסות טיפול פסיכולוגי טרם לקיחת תרופות, יש מי שמעדיף לשלב, ויש מי שניגש קודם כל לקבלת טיפול תרופתי על מנת שיוכל לחוש שוב שליטה בסיטואציה ואז להתפנות לקבלת טיפול נוסף ומשלים. כך או כך, טיפול בחרדות באמצעות נטילת תרופות נותן מענה עבור מי שסובל מהתקפי חרדה שמעיבים על שגרת חיו, לא מאפשרים לו לנהל אורח חיים נורמלי ואף מסכנים אותו.
אילו סוגי תרופות קיימות לטיפול בחרדה?
סוגי תרופות נפוצות לטיפול בחרדות הן קלונקס, ציפרלקס וקסנקס. אלו הן תרופות ממשפחת הבנזודיאזפינים, וחלקן נהוגות לשימוש קצר טווח ואחרות לשימוש ארוך טווח. הן מטפלות במנעד רחב של חרדות – מפוסט טראומה ופוביות ועד לחרדה חברתית. כמו כן, חלקן יעילות לטיפול משולב בדיכאון וחרדה.
על תופעות לוואי של חלק מהתרופות
לצד היעילות המוכחת של תרופות לטיפול בחרדה, הן ידועות כתרופות עם תופעות לוואי לא נעימות – הן מבחינה פיזית והן מבחינה רגשית. חלק ניכר מהאנשים הסובלים מחרדה נמנעים מלטפל בעצמם באמצעות תרופות מוכחות בגלל תופעות הלוואי הקשות, שלעיתים נדמות להן כקשות יותר מהחרדה עצמה. תופעות הלוואי של התרופות לוקח מספר שבועות להתרגל – פרק זמן שגורם לאנשים, לעיתים, לוותר על התרופה. חסרון נוסף ומשמעותי יותר הוא שלא תמיד הגוף מצליח "להסתדר" עם תרופה מסוימת או עם המינון הניתן, ועל אף תקופת הניסיון – החרדות ממשיכות ותופעות הלוואי לא פוסקות.
מדוע חשוב לבצע בדיקה להתאמת תרופות לפני הטיפול?
בדיוק בגלל שאנשים רבים הסובלים מחרדה חוששים מהתהליך הארוך עד למציאת התרופה הנכונה והמינון המתאים שיעשו עמם חסד, בדיקה להתאמת תרופות לפני טיפול היא כל מה שצריך על מנת ליהנות מהיתרונות הרבים של התרופות מבלי לעבור את הדרך המפרכת עד למציאת התרופה המתאימה. בכך, ניתן לחסוך בתופעות הלוואי הלא נעימות של התרופות ולהגיע במהירות לשלב בו התרופה משפיעה על הגוף, ואתם – חוזרים לעצמכם. היתרון הגדול בבדיקה מסוג זה הוא שהיא אינה פולשנית ונעשית על ידי דגימת רוק, וכמובן סוקרת מגוון רחב ביותר של תרופות רלוונטיות.