חרדות בהריון – מה ניתן לעשות?

תקופת ההריון מלווה לרוב ברגשות עזים אצל מרבית הנשים כאשר חרדה היא רק אחת מאותם תחושות שנשים רבות חוות במהלך חודשי ההריון. רמה מתונה של פחדים ודאגות, היא תקינה וצפויה בתקופה זו של שינויים, אבל אם את בהריון וחווה רמות גבוהות של חרדה, מידע זה עשוי להועיל לך.

בין אם את בהריון בפעם הראשונה, או שאת כבר אימא לילדים; בין אם נכנסת להריון לאחר מאבק ממושך או בקלות – תשעה חודשי הריון יכולים לעורר כל מיני דאגות. כך למשל את עשויה לתהות: "מדוע התינוק בועט כל כך הרבה… או כל כך מעט? איך אסבול את הכאבים של צירי הלידה? איך אוכל להיות אם טובה אם אין לי מושג איך לטפל בתינוק?" כל אלה למעשה הן מחשבות ודאגות רגילות למדי, כי הצטרפות לראשונה למועדון האימהות, פירושה המון שאלות שרק ניסיון החיים יוכל לענות עליהן. המציאות היא שכמעט כל אישה בהריון נמצאת קצת בחרדה, ומודאגת מההריון, מהלידה או מההורות. אבל מתי מתחילה החרדה להיות סיבה לדאגה? ואיך ניתן לטפל בה במהלך ההיריון? התשובות לשאלות אלה הן מידע שכל אישה הרה צריכה להכיר.

ראשית, מהי חרדה?

חרדה היא תגובה טבעית שאנו מסגלים לעצמנו כשאנו חשים לא בטוחים או מאוימים. לפעמים אנחנו חרדים ממשהו ספציפי (למשל בהמתנה לתוצאות הבדיקות), אבל לפעמים האיומים מעורפלים יותר, כמו תחושה כללית שמשהו רע עומד להתרחש או דמיון שכולו בראש, כמו חשש שאדם אהוב ייקלע לתאונה.

איך הגוף חווה למעשה את החרדה?

  1. בגוף – דופק מוגבר, כאבי בטן, לחץ בחזה ובגרון, נשימה רדודה, אובדן התיאבון, קושי להירדם.
  2. בראש – התרוצצות של מחשבות לגבי העתיד, לדמיין את התרחיש הגרוע ביותר, דאגה ואובססיביות.
  3. בפעולות ובהתנהגות – הימנעות ממצבים, מפעילויות, ממקומות או מאנשים מסוימים; שליטת יתר; בקשה תמידית מאחרים להרגיע אותך; נטייה לבדוק דברים שוב ושוב; להיות זהירה במיוחד וערנית לסכנה.

והנה עוד מספר תסמינים אפשריים אחרים אשר יכולים להעיד על אפשרות של התקיימות חרדה: 

  • עצבנות.
  • מתח בשרירים – חריקת שיניים, כאבי צוואר וכתפיים, כאבי גב, פרכוסי שרירים.
  • קושי להתרכז ולהתמקד.
  • שכחה.

חרדה במהלך הריון – עד כמה היא נפוצה?

חרדה במהלך ההריון היא תופעה שכיחה למדי ובכמה מדדים, גם יותר מדיכאון. הגורמים שעלולים להגדיל את הסיכוי לחוות חרדות בהריון כוללים בין היתר:

  1. היסטוריה של חרדה ו/או דיכאון.
  2. פרפקציוניזם – אמונה שאסור לטעות ושאת חייבת לעשות הכל בדיוק כפי שנדרש.
  3. היסטוריה של הפלות.
  4. הריון בסיכון גבוה.
  5. גורמי לחץ – כמו בעיות בזוגיות או בעיות כלכליות.

אפשרויות טיפול נגד חרדה במהלך ההיריון

תרופות הרגעה הן אחד הטיפולים, אבל יש גם פתרונות אחרים כך למשל פגישה טיפולית עם גורם מקצועי מוסמך היא הדרך הראשונה והטובה לעזור לך לאתר את גורמי החרדה ולפתח תכנית שתקל עלייך או תלמד אותך טכניקות הרפיה. אסטרטגיות נוספות להקלה על החרדה: לישון טוב יותר, לאכול מזונות מלאים וטריים, להישאר פעילה, להתחמש בידע, לבנות מערכת תמיכה, לקבוע זמן ביום להרגעה, כמו יוגה, מדיטציה או עיסוי ובעיקר להזכיר לעצמך שהאינסטינקט האימהי עומד לצדך, גם אם מעולם לא אחזת בתינוק לפני כן…

מאמרים נוספים בפורטל שלמות

פורטל טיפול בחרדות במספרים
0
טיפולים השבוע
0
שנות ניסיון
המלצות חמות של מטופלים
מאיר ג.רמת גן
קרא עוד
"לאחר שסבלתי מחרדות הרבה שנים הגעתי אל פורטל טיפול בחרדות וזכיתי לייחס חם ואישי ותוך זמן קצר חזרתי לחייך בחזרה"
דלית ח.פרדס חנה
קרא עוד
"ממליצה מאוד! עברתי מסע מפרך אך נשארתי עם טעם מתוק בסוף בזכות היחס, המקצועיות והליווי של המכון"
רינתי ק.הוד השרון
קרא עוד
"ממליצה בשמו של בעלי שסבל מדיכאון תקופה ארוכה מה שהשפיע על היחסים שלנו ועל האווירה בבית. הופעתי שכבר אחרי מספר מפגשים הוא התחיל לחייך והשאר היסטוריה"
ליאל ט.קריית חיים
קרא עוד
"הכל התחיל שסבלתי מחרדות קשות ליד אנשים עד שפחדתי לצאת מהבית. היום אני כבר מבינה שהכל מאחרי וזה בגלל הצוות המצוין שלא נתן לי להתייאש"
הקודם
הבא
מאמרים נוספים באותו הנושא
מאמר המערכת
מאמר המערכת

פורטל טיפול בחרדות, דיכאון ושיפור ביטחון העצמי.