כאשר מדברים על בריאות הנפש, ברוב המקרים יצביעו על נושאי חרדה ודיכאון כדוגמא, וזאת בשל היותם נפוצים ומוכרים בתחום בריאות הנפש. רבים מנסים להבין מה ההבדל בין חרדה לדיכאון, כמו למשל אחת השאלות הנפוצות הן: מהו מצב חרדה לעומת דיכאון? ובכן, קיימים מספר הבדלים בולטים ביניהם כאשר דיכאון הוא למעשה מחשבות "תקועות" אשר לא מאפשרות לאדם לבצע פעולות ובעצם גורמות לאדם לשקוע בתוך המחשבות הללו. לעומת חרדה היא סוג של דימיון. ובהרחבה יותר, חרדה נוצרת ממחשבות טורדניות וכפייתיות אשר משבשת את שגרת חייו של האדם, ולרוב זו תחמיר ככל ולא יטפלו בחרדה.
יש לדעת כי בשני המקרים הללו, עלול להתלוות גם תחושות פיזיות ממשיות כגון: כאבי ראש וסחרחורות, בחילות והקאות, אי שקט והפרעות שינה, לחצים בחזה ועוד. אם אחד מהמצבים הללו מופיע אצלכם בעת החרדה, אין צורך להילחץ. למעשה זה אחד הנקודות שעליהם עובדים בעת טיפול בחרדות אצל מטפל מוסמך ומנוסה.
להפריד בין הרגש לבין השכל
עם פנייה למטפל מוסמך ומנוסה בחרדות ודיכאון, ינסה המטפל להבין את מהו מצב חרדה הנמצא אצלכם. כלומר מהם המניעים המרכזיים של החרדה, מתי זו "ביקרה" אצלכם לראשונה, והאם ישנם זמנים קבועים או סיטואציות מסוימות להופעת התקפי החרדה. לאחר ההבנה הראשונית והאבחנה המקצועית, יעבוד המטפל עם המטופל על ההפרדה בין הרגש שהיא למעשה הדימיון, לבין השכל שהוא ההיגיון. כלומר להציב מעין ראי, לשם הבנת ההבדלים והפערים שלרוב יהיו עצומים בין הדימיון לעולם האמיתי.
שלב זה של הפרדת הרגש מהשכל נחלק לשנים. בשלב הראשון ינתב המטפל לעבר הבנת העולם האמיתי ביחס לחרדות, כאשר שיתוף פעולה מלאה הינו הכרחי לשם השלב השני שהוא הטמעת התובנות הללו וכתוצאה מכך היפטרות מלאה מהחרדות.
עוד מידע על מהו מצב חרדה
כאשר בוחנים מהו מצב חרדה, לא כולם מכירים את הסימפטומים של החרדה ולכן בחלק מהמקרים אנשים יקשרו את התחושות והמחשבות השליליות לחולשה זמנית או עייפות. אין זה אומר כי בכל המקרים אכן מדובר בחרדה, אבל כאשר המצב חוזר מספר פעמים ואף ישנה מגמת עלייה של התחושות והמחשבות הללו, אז זה הזמן לפנות אל ייעוץ מקצועי לשם אבחון.
פנייה אל ייעוץ מקצועי בין אם זה פסיכולוג, מטפל או רופא תסייע לאבחנת המצב ולהערכה ראשונית לגבי עוצמת החרדה במידה וישנה ולגבי התאמת תהליך טיפול. גם הנושא של פנייה מוקדמת הינה הכרחית ורצוי שתיהיה כמה שיותר מוקדם ומי עם זיהוי הסימנים המצביעים על מצב חרדה. ככל והאבחנה והטיפול יעשו בשלב מוקדם של החרדה, כך אורך הטיפול יהיה בהתאם ותחסוך צער מיותר וסבל.